Meyve ve sebzelerin ayrılması birçok insan tarafından karıştırılabilen bir konudur. Günlük yaşamda çok fazla sebze olarak bildiğimiz yiyecekler aslında meyve. Birçoğumuz, tatlı olarak gördüğümüz ve pişirmemiz gerekmediği yiyeceklere meyve dediğimizde, daha fazla pişirdiğimiz yiyecekleri ve tuz dediğimizi söylüyoruz. Bununla birlikte, meyvenin bilimsel tanımı günlük dilin tanımından oldukça farklıdır. Buna ek olarak, sebzelerin bilimsel bir ifadesi yoktur.
En basit haliyle, bilimsel olarak meyve, döllenme sonucu bir bitkinin tohumlarını taşıyan bir organdır ve bitki tarafından bu amaçla üretilir. Sebzeler ve bitkinin vücut, kök ve yapraklar gibi üreme dışı kısımları. Bununla birlikte, birçoğumuz sebze olarak günlük olarak domates, salatalık, kabak ve patlıcan meyve değil sebze olarak kabul ediyoruz.
Tabii ki, meyve ve sebzelerin ayrımcılığının sıklıkla pişirilmiş ve kaynatılmış sebzeler nedeniyle karışması çok normal olduğunda, meyveler doğal durumlarında tercih edilir. Veya meyvelerin çoğunluğu genellikle tatlıdır, çok az (genellikle ham durum) ekşidir. Sebzeler çoğunlukla tatlı değildir ve tam durum genellikle tercih edilir ve yenilmezdir. Aslında, bu nedenlerle karıştırılmaları oldukça normaldir.
Meyve ve sebzeler arasındaki fark nedir?
Birçok insan meyve ve sebzeler arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyor. Bu sorun öncelik olarak bilinmelidir, meyveler tohum içerir. Genellikle meyvelerin ortasında bulunur ve tohum dediğimiz bitkinin tohumudur. Bazı meyvelerin tohumları, çilek örnekleri olarak verilebilen meyve üzerinde de olabilir. Aslında, sebze ve meyvenin en önemli ayrım noktası çekirdeğin konusudur. Meyveler temel olarak çiçekli bitkilerin olgun tohumudur. Sebzeler bitkilerin diğer parçalarıdır.
Sebzeler ve meyveler ne anlama geliyor?
Meyveden sebze ve meyvelerin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. Meyve, bitkinin tohumunu içeren ve bir çip olarak yenebilen parça olarak adlandırılır. Botanik bir tanım yaparsak, meyve çiçeklendikten sonra bitki tarafından geliştirilen tohumdur. Bilindiği gibi, bitkiler tohumlarını yaymak için meyvelerden yararlanır.
Sebze, bitkinin meyve, tohumlar ve tahıl parçalarının dışındaki bu yenen kısmına verilen isimdir. Genellikle sebzeler meyvelerden daha az tatlıdır. Sebzeler özellikle vitamin ve karbonhidrat bakımında çok zengin bir besin içeriğine sahiptir.
Sebzeler ve meyveler ne tarafından ayırt edilir?
Aslında, tohumlu gıdalar, yani tohumlar esastır. Kök ve köklü bitkiler sebzedir. Bu bakış açısından, sebze olarak bildiğimiz domates aslında meyvedir. Ama genellikle sebze pişirdiğimiz şeylere diyoruz ve yemek yapmadan yediğimiz tatlı yiyecekler meyve. Belki de bunun nedeni, şekersiz meyvelerin bizi çekmemesi ve meyve olarak sığmamasıdır. Tabii ki, çalışma teorisi farklı olsa da, genel kullanım ve sosyal alışkanlıklar meyve ve sebze tartışmalarında bizi yanıltabilir. Bununla birlikte, sebzeleri ve meyveleri bir özetle ayırt ederken, meyvenin tohumları, yediğiniz kısmı ve kökleri içerdiği yere bakabilirsiniz.
Meyve veya sebze olup olmadığını nasıl bilebiliriz?
Daha önce bahsettiğimiz gibi, sık sık neye meyve dediğimizi veya tatlı ya da yemek ya da yemek yemeyen sebze olarak adlandıracağımızı ayırt etmeye çalışıyoruz. Özellikle birçoğumuz için, bir meyveye tuz atarsak, bizim için meyve olamaz, sebzeler. Bununla birlikte, bilim adamları ve tek bir cümleyle bu ayrım “tohumlu yiyecekler meyve”. . Başka bir deyişle, anlaşılırsa, ne yediğiniz bir çekirdeğe sahipse meyvedir, bir yaprak veya kök olsa bile sebze olarak tanımlanır. Gördüğünüz gibi, aslında, birçoğumuz sebze olarak sınıflandırıyoruz, örneğin balkabağı, domates, salatalık veya fasulye meyvedir.
Yanlış bilinen meyve ve sebzeler
Buzdolaplarının sinüs qua olmayanları arasında yer alan meyve ve sebzeler 4 mevsimde tüketilir. Mevsimsel olarak tüketilen meyve ve sebzeler, hayatımızda yararlı gıdalar olarak renk, tat ve vitamin pişirirken. Botanik uzmanlarına göre, çiçeklenme bitkilerinden büyüyen çoğu şeye meyve denir. Bitkilerin diğer tüm kısımları sebze sınıfına girer.
Sebze olarak bildiğimiz ama meyve
İnsanlar arasında sebze adı verilen sayısız yiyecek var, ancak meyve olduğu düşünülen botanikçilere göre. Tükenen yiyeceklerin meyvesi olarak kabul edilebilmek için, bitki önce tohumu tohumdaki tohum içermelidir. Çekirdek içeriğe sahip yiyecekler teknik olarak meyve olarak kabul edilebilir. Sebzeler, bitkinin yiyecek olarak tüketilebilen diğer kısmıdır. Bir bitkinin kökü, vücudu ve yaprağı olabilir.
Örneğin:
1-baskın: tabloların sinüs qua nonsur. Mutfağımız için vazgeçilmez olan domates bir meyvedir. Bunu çekirdek yapıdan anlayabiliriz.
2-Patlican: Türk mutfağının vazgeçilmez zevklerinden biridir. Temel yapısı sayesinde meyve kategorisinde bulunur. Mosaka, kebap ve karnabahar yemekleri yapılır.
3-Corporal: Çekirdek bir yapıya sahiptir. En önemli şey meyve olarak büyümesidir. Çeşme ve kızartma gibi yiyecekler için vazgeçilmezdir.
4-EP: Menemen’in vazgeçilmez bir meyvesidir. Genel olarak, “tatlı” olarak düşündüğümüz biber botanikçiler tarafından meyve olarak sınıflandırılır.
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında ve en çok tüketilen meyve ve sebzeler olarak bilinir. Özellikle avokado bir tatlı değildir. Ancak tuzlu tariflerde kullanılır. Bu nedenle, sebzelerin düşünülmesine rağmen, meyve kategorisindeki yiyeceklerin çoğu farklıdır.
Sebze ve meyve kavramı
Sebze ve meyve kavramının ayırt edildiği düşünülse de, aslında bilinmektedir. Çoğu meyve “sebze” olarak bilinir. Çoğu sebze De’Meyve olarak bilinir.
Meyve: Toksik içindeki bitkinin kısmına meyve denir.
Sebze: Bitkinin yenen kısmıdır. Kök veya vücut önemli değil. Her ikisi de sebze eksprese ediyor.
Uzmanlar için fikir dağılımları sosyal medya ve internetin yanlış bilgilerle karmaşık olmasına neden oldu. Bu durumda, sebzeler ve meyveler nelerdir? Hangisinin sayıldığı bir tartışma meselesi haline geldi. Uzmanların son zamanlarda tartıştığı bir konu haline gelen meyve ve sebze kavramı birçok yeniliğe yol açmıştır.
Sebzelerin ve meyvelerin hayatımızdaki önemi
İnsan vücudunun sebze ve meyveye ihtiyacı vardır. Tüm beslenme değerlerine sahip sebzeler ve meyveler sayesinde, vücut güçlü görünüyor. En önemlisi, sağlıklı bir yaşam haline gelir. İnsanlık, doğumun ilk anından sonra meyve ve sebze yemeye başlar. Uzmanlar, genç yaşlardan itibaren düzenli olarak yenmeleri gerektiğini söylüyor. Tüm beslenme değerlerini içeren meyve ve sebzeler insan yaşamı için önemli bir yere sahiptir.
Örneğin:
– Biber biber: Antioksidan etkisi vardır. Herkes tarafından sebze olarak bilinmesine rağmen, aslında bir meyvedir. Olağanüstü bir renge sahiptir. Oy kullanma ve doldurma yeteneğine sahiptir.
–Bezelya: Yemeklerimiz için vazgeçilmez olan bezelye garnitür olarak tüketilir. Bezelye çiğ yenmez. Yiyeceklere katkıda bulunsak da, besin değeri servet olmaya devam ediyor. Bezelye, pisum sativum adı verilen bir meyvedir. İçine bir tohum var.
– Zeytin: Zeytin Meyvesi mi? Yoksa sebze mi? Belki de bu konuda en ilginç sorulardan biridir. Akdeniz iklimi ile beslenir. Zeytin zeytin ağacının meyvesi olarak bilinir. Zeytin çiçeği tohumlarından oluşur.
–Bamia: Bu bir meyve. Mutfaktaki herkes tarafından yapılan bir sebze olarak bilinir. Ortalama uzunluğu 18 cm’dir. Bamya tesisinin bir çekirdeği var. Çevre kadife ve kabukludur.
Meyveler ve sebzeler insan sağlığı için yararlı gıdalardır. Sağlık açısından önemli bir yere sahip olan meyve ve sebzeler yüksek beslenme değerine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlü tutar. Uzmanlar, sebze ve meyvelerin %70’inin tüketilmesi gerektiğini söylüyor.